- Recept Guru / Bartek Kata
Édesburgonya hasáb
Vendégposzt Bartek Katától a ReceptGuru háziasszonyától.

FORRÁS: RECEPTGURU
Nálunk otthon dübörög az édesburgonya láz, szívem szerint akár minden nap ennék valamilyen formában.
Étteremben egyik első dolgom, hogy megnézzem az étlapon választható e esetleg köretnek.
És hogy miért szeretem? Először is azért mert nagyon – nagyon, de nagyon finom. Aki esetleg még nem evett volna, akkor valami édesebb burgonyához lehetne hasonlítani.
Ami egy kis problémát jelenthez az édesburgonya elkészítésénél, az, hogy a burgonyához képest jóval nagyobb a nedvességtartalma, ezért amennyiben a burgonyánál bevált elkészítési módszert használunk, elképzelhető, hogy kisütve egy puha szottyos eredményt kapunk.
Gondolhatjátok mennyivel nehezebb például akkor édesburgonyából nudlit, vagy gnocchit készíteni, vagy csak egyszerűen ropogósra sütni. Na de nem lehetetlen ennek az egészséges zöldségnek az elkészítése se, amit most meg is mutatok a következő receptben.
Hozzávalók:
500 g édesburgonya
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál fűszerpaprika (lehet csípőset használni, vagy el is hagyható)
Mártogatóshoz:
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
pár csepp citromlé
1 csipet só
1 csipet bors
Elkészítése:
Az édesburgonyát meghámozom, megmosom, hasábokra vágom, majd egy száraz tiszta konyharuhára kirakom, hogy felszívja a nedvességet. Kicsit meg is lehet nyomkodni. Ezután a keményítőt és a fűszereket összekeverem, majd rászórom az édesburgonyára, egy zárható dobozban össze is lehet rázni.
Ezt követően fagyasztóba teszem, itt 6-7 órát kell állnia.
Amikor már majdnem letelt az idő, a sütőt 220 fokra előmelegítem, a hasábokat az olajjal kikent tepsibe rendezem, majd 8-12 perc alatt ropogósra sütöm. Félidőben megforgatom, hogy egyenletesen körbesüljön.Azért van ilyen tágabb intervallum, mert az édesburgonyák és a sütők között is lehet eltérés.
A mártogatóshoz pedig a hozzávalókat összekeverem, majd mehet a finom lakoma.

FORRÁS: RECEPTGURU