Befőzéses bekattanás - recepttel

Van egy-két bekattanásom. Nem sok, nem káros, társadalomra nem veszélyes, különösebben izgalmas sem leszek tőle, de azért csak van.

Az egyik ilyen a bazsalikomos, fokhagymás paradicsomszósz befőzése kisüzemi mennyiségben, nyaranta legalább háromszor.

 

FORRÁS: CIBI

 

Úgy nőttem fel, hogy a befőzés természetes dolog volt. Falun nyáron ott a kertben (vagy valakinek a kertjében) a sok zöldség, gyümölcs. Amit nem tudunk megenni, az megy üvegbe, kamrába. Mire felnőttem meg már városban is divat lett befőzni. Mert az trendi, bio, zerowaste, hulladékmentes, zöld. De azért egy kicsit fura.

Így aztán ha falun (otthon) mondom azt, hogy befőzök már két vödörnyi paradicsomot, mert most van, most kell csinálni, olyan, mintha azt mondanám, hogy szeretek percenként úgy 15x levegőt venni. Néznek rám, hogy jól van, lélegezzél csak nyugodtan, mit kell erről ennyit dumálni. No de ha a városi, puccos, légkondicionált munkahelyemen talpig bizniszkezsuölben, leheletnyi sminkkel az arcomon hozakodok elő a két vödörnyi paradicsommal, mindjárt látom a tekintetekben, hogy na, ez se normális.

Tehát mindenhol hülyének vagyok nézve a paradicsomommal.

 

 FORRÁS: WIX

 

Ez mondjuk nem hátráltat abban, hogy tegyem, amit a hangok a fejemben mondanak.

Kétféle paradicsomszószt szeretek készíteni: darabosat tésztára, homogént pizzára. Előbbihez kezdetnek meg kell hámozni a két vödörnyi paradicsomot, utóbbihoz át kell passzírozni a két vödörnyi paradicsomot. Mindkét eljárás  szókincsbővítő hatással bír.

 

Olyan is van, hogy az ember este 10 körül nézi csúnyán a passzírozásra szánt adagot és úgy érzi, hogy nincs az az isten. Pont jó lesz az úgy. Adagol, dunsztol, lefekszik. Aztán egész éjjel rémálmai vannak a slendriánul végzett munka miatt. Reggel aztán serényen kinyitogatja az üvegeket, belezuttyintja a fazékba az illatos, héjas szószt és amíg az rottyan egyet, újramossa, újrasterilizálja az üvegeket. Jöhet egy órácskányi passzírozás, adagolás, mosogatás. 

Na mondjuk az ilyen ember szerintem is hülye.

 

FORRÁS: WIX

 

Amikre érdemes figyelni:

 

Alapanyagok:

Ha már szívatjuk magunkat a befőzéssel, csak jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. Olyannal, ami látott termőföldet, napot, nincs agyonvegyszerezve, kertben érett nem a hűtőkamrában. A hipermarketekben elvzacskózott, kényszerérett paradicsom kínai fokhagymával bolondítva nem lesz finom.

 

Üvegméret:

Akkorát válasszunk, amit ha kinyitunk el is fogy. Nyitás után 2-3 napig áll el a hűtőszekrényben szőrösödés nélkül.

 

Mennyiség:

Gondoljuk végig, hogy hetente hányszor szeretnénk enni házi pizzát/paradicsomos tésztát. Azt a számot kell megszorozni 52-vel. Sok.

 

Sterilizálás:

Üveget, tetőt csírátlanítani kell. Ha sok üveg van (márpedig...) nekem a legegyszerűbb a sütőbe bepakolni mindent, 100 fokra felmelegíteni, pár percig benne hagyni. Kevesebb üveg esetén mehetnek egy lábas forrásban lévő vízbe pár percre.

 

Dunszt:

A cél az, hogy minél lassabban hűljön ki a szósz. Ezért körbepárnázzuk, körbeplédezzük egy napra.

 

Csapat: