Vajas - citromos keksz - Uzsonna a konyhámból

Vendégposzt Bartek Katától a ReceptGuru háziasszonyától.

 

 

FORRÁS: RECEPTGURU

 

Nálam mindig szokott lenni valami ropogtatni való, ha utazás közben, vásárlás közben, vagy az irodában ülve megéheznék. Erre szükség is szokott lenni, ugyanis a reggeli, ebéd és vacsorán kívül nálam a tízórai és az uzsonna is állandó szereplő. No, nem azért, mert ovis, vagy kisiskolás lennék és nem is azért, mert Anyukám csomagolja (bár biztosan csomagolna, ha otthon laknék még), hanem mert a diétám miatt ez fontos. Így aztán folyamatosan új ötletek keresésében vagyok, hogy ne legyen unalmas és sokféle lehetőségből tudjak válogatni.

 

Természetesen, amikor csak tehetem, otthon készítek valami sós, vagy édes csipegetni valót, mellé pedig valamilyen gyümölcsöt választok.

 

 

FORRÁS: WIX

 

Ugyan a csomagolt bolti nassolni valók között is lehet már egész jókat találni, azért továbbra is az a véleményem, hogy a házinál jobbat ritkán talál az ember, főleg, ha a lehetőségeket korlátozza, hogy édesítőszerrel és teljes kiőrlésű liszttel kell, hogy készüljön.

Ezt a vajas citromos kekszet most készítettem először és annyira nagy sikere lett, hogy ezután a legnépszerűbb házi zabkeksz mellett biztosan ez is gyakori vendég lesz nálunk.

 

Nem csigázlak Benneteket tovább, következzen a keksz receptje:

 

Hozzávalók:

  • 250 g liszt (nálam vegyesen barna rizsliszt, teljes kiőrlésű liszt, finomliszt)

  • 1 tojás

  • 75 g cukor, vagy annak megfelelő édesítőszer

  • 120 g vaj

  • 1 csipet só

  • 1 kezeletlen citrom héja

  • + liszt a nyújtáshoz és a tepsi kilisztezéséhez

  • + vaj a tepsi kivajazásához

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd méhviaszos kendőbe, vagy dobozba csomagolva hűtőben kb 30 percig pihentetem.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem és kivajazok, lisztezek egy tepsit.

A tésztát kb. 4 mm vastagra nyújtom és kör alakú formákat szaggatok, majd a süti pecsétet a tésztára nyomom.

Ennél a tésztánál azért marad meg a süti pecsét mintája a tésztában sütés után is, mert nincs benne se sütőpor, se szódabikarbóna, így sütés közben nem emelkedik meg a tészta.

Végül a kekszeket kb 15 perc alatt arany barnára sütöm.

FORRÁS: RECEPTGURU

 

 

 

Facebook megosztás
Twitter megosztás