Házi gyümölcsjoghurt

 

Hogyan járjunk el, ha pont nincs otthon szárított pajzstetű meg alumíniumsó. Meg még egy csepp pektin-metilészter se.  

Csak tej meg gyümölcslekvár.

 

 

 

 

Ha magunknak készítjük a (gyümölcs)joghurtunkat, konyhai és nem üzemi körülmények között, nem kell megyéken, országokon át szállítanunk, hónapokig eltartanunk, magas profitot termelnünk, hanem csak úgy simán meg akarjuk enni, akkor az alábbi adalékanyagokat ne tegyük bele.

Mert úgy nem lesz finom.

Lista a teljesség igénye nélkül: pektin-metilészter, kárminsav (ehhez kell a termékeny nőstény pajzstetvek szárított teteme meg egy kis alumíniumsó), glükóz-fruktóz szirup, karragén, módosított kukoricakeményítő, trikalcium-citrát, trinátrium-citrát, kálcium-klorid.

 

Eldobható, egyszer használatos műanyag pohárkák vásárlásával se vacakoljunk, környezetbarát, zero waste üzemmódban csináljuk, jó lesz a kimosott tormásüveg is.

 

Csak szerezzünk jó tejet, joghurtot (azzal oltjuk be a tejet és legközelebbre már akár a sajátunkat is használhatjuk) meg egy kis lekvárt. És melózzunk vagy 5 percet vele.

 

Fontos! Friss tejet kell használnunk. Ipari folyamatokon átment, tartósított tejjel nem fog működni. Ha közvetlenül a tehéntől szereztük a tejet, akkor előbb forraljuk fel, majd hűtsük langyosra.

Oltóanyagként aktív joghurtkultúrára van szüksegünk, ami sima natúr joghurttal  megoldható.

 

 Forrás: Wix.com

 

Hozzávalók:

1 l tej

2 dl joghurt aktív joghurtkultúrával,

házi gyümölcslekvár

 

Elkészítés:

Langyosítsuk fel a tejet, keverjük bele az aktív joghurtot. Hagyhatjuk az edényben, vagy átönthetjük egy nagy befőttesüvegbe, ahogy nekünk kényelmesebb. Lényeg, hogy 10-14 órát melegen tudjuk tartani. Nyáron ez egyszerû, otthagyjuk a konyhapulton aztán csókolom. Télen tehetjük a fűtőtest mellé vagy dunsztba (pl. levesesfazék aljába konyharuha, arra a jogurtos edény/edények, köré konyharuha, rá kispárna - nekem ez a módszer vált be).

Este bekavarom, reggelre kész, éjszaka álmomban ritkán zavar, hogy röhejesen néz ki a konyha a kispárnás fazékkal.

Ha elkészült, ami azt jelenti, hogy sűrű, krémes állagú és kellemesen savanykás, átkavarjuk, betesszük a hűtőbe és jól lehűtjük. Megevésig ott tartjuk.

Ha iskolába/munkába szeretünk magunkkal vinni gyümölcsjoghurtot, vagy csak a reggeli menetnél szeretnénk egy percet spórolni, akkor ki is adagolhatjuk:

kicsi üveg, 1 ek lekvár, joghurt, kupak.

 

Kb. egy hétig áll el.

 

A lekvárról:

Lehetőségünk szerint használjunk házit. Olyat, ami vegyszermentes gyümölcsből készült, kevés cukorral, tartósítószer nélkül. Én sokszor főzök be úgy lekvárt, hogy azt eleve a joghurtba szánom. Ilyenkor maradhatnak benne nagyobb darabok, nem kell sűrűnek lennie, nem kell kifőzni a lelkét.

 

 

 

 

Facebook megosztás
Twitter megosztás
Kedvelés
Please reload

Legfrissebb bejegyzés

December 5, 2018

November 9, 2018

November 4, 2018

Please reload

Korábbi bejegyzések
Please reload

címkék
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Please reload